Landsbygdsutveckling
Kommunen har valt att arbeta med medborgarbudget som arbetsmetod. Det innebär att du som bor på landsbygden får direkt inflytande över årliga investeringsmedel för utvecklingsprojekt i ditt närområde. Alla som bor i ansökningsområdet får vara med och lämna förslag och bestämma vad pengarna ska användas till.
Eslövs kommun avsatte i 2020-års budget 1 miljon kronor som medborgarna i Kungshult, Hurva och Löberöd fick direkt inflytande över. I år avsätts ytterligare 1,5 miljoner kronor för utvecklingsprojekt i Flyinge, Gårdstånga och Harlösa. 2022 delar Marieholm och Örtofta på 1,5 miljoner kronor och 2023 är det Billinge, Stehag och Stockamöllan som ska föreslå och rösta på vad som ska investeras i deras byar. Mer information om kommande delprojekt kommer så snart det är aktuellt för invånarna i respektive område att bidra.
Flyinge, Gårdstånga och Harlösa 2021
Under 2021 kommer 1,5 miljoner kronor att avsätts för utvecklingsprojekt som medborgarna i Flyinge, Gårdstånga och Harlösa får direkt inflytande över.
Du som bor i Flyinge, Gårdstånga och Harlösa med omnejd kan lämna in förslag till kommunen från 24 maj till och med 25 juni 2021. Alla har rätt att lämna in förslag, oavsett ålder. Förslagen lämnas in via en dialogportal eslov.se/landsbygdsutveckling.
Eslövs kommun kommer efter den 25 juni att bearbeta, finslipa och kostnadsberäkna idéerna i dialog med de som lämnat förslag. För att ett förslag ska gå att rösta på ska det uppfylla de utsatta kriterierna.
Mellan 20 augusti och 26 september 2021 är det sedan dags att bestämma vad pengarna ska gå till. Detta sker genom en digital omröstning på eslov.se/landsbygdsutveckling.
Tanken är att de projekt som har fått flest röster ska genomföras.
Även de förslag som inte vinner kommer att beaktas i den fortsatta dialogen med såväl kommuninvånarna som andra aktörer, till exempel Trafikverket och Region Skåne.
Så här går det till
Max 500 000 kr per projekt
De projekt som föreslås får inte kosta mer än 500 000 kr att genomföra. De föreslagna åtgärderna ska handla om att förbättra den fysiska miljön. Med detta menas en förbättring eller nyanläggning av en konstruktion eller plats. Det går inte att söka medel för till exempel arrangemang eller hyra av lokal.
Minst 200 000 kr per by
Alla byar ska få ta del av investeringsmedlen. Därför är 200 000 kr reserverade per by. Om inga förslag alls kommer in från någon av byarna överförs dessa medel till att fördelas ut mellan de övriga byarna i ansökningsområdet om det finns fler projektförslag där.
Fyra olika ansökningsområden
Kommunen är indelad i fyra ansökningsområden där endast ett område per år kan söka utvecklingsmedel.
- 2020: Hurva, Kungshult och Löberöd
- 2021: Flyinge, Gårdstånga och Harlösa
- 2022: Marieholm och Örtofta
- 2023: Billinge, Stehag och Stockamöllan
Indelningen är gjord så att befolkningsunderlaget är ungefär lika stort i de fyra områdena, men något lägre i det område som startar 2020, då anslagna medel är lägre.
Hurva, Kungshult och Löberöd var först ut
Hösten 2020 fick de boende i Hurva, Kungshult och Löberöd lämna in förslag på åtgärder som kan förbättra den fysiska miljön i sina områden. Hela 110 förslag kom in som resulterade i 33 olika alternativ att lägga sin röst på. Över tusen personer var sedan med och röstade fram de projekt som ska genomföras.
Bland förslagen från medborgarna finns allt ifrån utegym, lekplatser och hundrastgårdar till elljusspår och bullervallar. Läs nyheten om röstresultatet och vad som är nästa steg här.
Hundrastplats, utegym och andrum fick flest röster och blir nu verklighet. Läs mer om förslagen och se hur många röster de fick.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.