Parkering
I centrala Eslöv finns olika typer av parkeringar. En stor del av parkeringarna i centrum är avgiftsbelagda, andra platser får du stå gratis med p-skiva. Det finns även platser för 10 eller 30 minuters parkering.
Tvådelad sektion
Blå skylt med bokstaven P i vitt betyder att parkering är tillåten i högst 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före söndag och helgdag. Det finns ibland tilläggskyltar som beskriver undantag. Kommunen ansvarar för att parkeringen är trafiksäker, tillgänglig och framkomlig.
Parkeringsregler
På vissa platser i centrala Eslöv betalar du för att parkera.
I Eslövs centrala delar finns en parkeringsförbudszon. Det innebär att det råder allmänt parkeringsförbud inom zonen. Här får du bara parkera på särskilt markerade och skyltade parkeringsplatser.
Zonförbudet sträcker sig från Stadsparken i söder upp till Föreningstorget och Torpstigen i norr, och från Västerlånggatan i väster till järnvägsspåren i öster.
I den mest centrala delen av Eslöv finns parkeringsfickor där tiden är begränsad till 10 och 30 minuter. Dessa är avgiftsfria.
På parkering märkt med p-skiva står du gratis efter att ha ställt in din p-skiva. Det står på skylten hur länge du får stå.
Det vanligaste i centrala Eslöv är 2 timmar mellan kl. 9 och 18 på vardagar och mellan kl. 9 och 14 på lördagar och dag före helgdag.
Det innebär att du får stå längre än två timmar efter kl. 14 på lördagar och dag före helgdag samt hela söndagar och helgdagar. Samma sak gäller efter kl. 18 på vardagar.
För motorcyklar som parkeras på parkeringsplatser med p-skiva gäller samma tidsbegränsning som för övriga fordon. Dock behöver p-skivan inte finnas på motorcykeln eller mopeden då p-vakterna har andra sätt att kontrollera att tidsbegränsning efterlevs.
På villagator är det tillåtet att parkera högst 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före söndag och helgdag – om ingen annat anges eller är skyltat vid platsen, till exempel parkeringsförbud.
På helgen gäller inte 24h-regeln, vilket gör att du kan stå längre än 24h utan att flytta din bil. Det betyder du till exempel kan parkera din bil på fredag vid lunch och inte flytta den förrän sent på måndagskvällen.
Med “vardag före söndag och helgdag” menas vanligen en lördag (vardag före helgdag kan vara annan veckodag). “Röda dagar” räknas som helgdag, till exempel juldagen.
Vi städar gator och parkeringsplatser första helgfria måndag, tisdag eller onsdag i månaden. Om någon av dessa dagar är en helgdag skjuts städningen till motsvarande dag veckan efter. På städdagar råder parkeringsförbud under en viss tid, var uppmärksam på skyltning på plats och information i parkeringsappen.
Långtidsparkering i centrum finns på Gasverksgatans parkering cirka 400 meter från Eslövs station. Här kan du parkera upp till 24 timmar gratis.
Vill du parkera längre än ett dygn på långtidsparkeringen behöver du kontakta oss. Detta för att vi meddelar parkeringsvakterna vilka bilar som har tillstånd att stå en längre tid. Långtidsparkeringen är till för dig som ska åka på kortare resa och därför inte kan ha bilen parkerad på annan kommunal parkeringsplats. Du kan parkera upp till tre veckor.
Mejla till kommunen@eslov.se eller ring 0413-620 00 vardagar kl. 8–16.30.
Ange:
- Regnr, bilmodell och färg.
- Datum och klockslag när du vill påbörja parkering.
- Datum och klockslag när du vill avsluta parkering.
På Eslövs kommuns gatumark är det tillåtet att parkera motorcykel. I centrala Eslöv gäller parkeringsavgift även för motorcykel och moped (fordon med registreringsskyltar).
Parkeringsplatser på gatumark i Eslöv finns på:
- Parkeringen centrum öst (pendlarparkeringen, 24 timmar).
- Parkeringen Kanalgatan (mellan Västergatan och Malmgatan) (2 timmar vardagar kl. 9.00–18.00, lördagar kl. 9.00– 13.00)
Det är även tillåtet att parkera motorcyklar på ”vanliga” parkeringsplatser. Parkering ska ske med alla hjul inom ruta.
För parkering på parkeringsplatser med p-skiva gäller samma tidsbegränsning som för övriga fordon. Dock behöver p-skivan inte finnas på motorcykeln eller mopeden då parkeringsvakterna har andra sätt att kontrollera att tidsbegränsning efterlevs.
Eslövs kommun har inga egna parkeringsvakter, utan vi handlar upp parkeringsövervakning och flyttning av fordon. Det betyder att en entreprenör utför uppdraget åt kommunen. För närvarande är det Securitas.
Parkeringsvakternas uppdrag är att arbeta utifrån de lokala trafikföreskrifterna som finns i Eslövs kommun och Trafikförordningen (1998:1276).
En utskriven parkeringsanmärkning, eller p-bot, går direkt till Transportstyrelsen och inte till kommunen. Den utskrivna p-boten placeras vanligtvis på fordonets framruta. Det är fordonets ägare som ansvarar för betalningen av p-bot. På själva p-boten står hur du gör för att betala.
Du måste alltid betala även om du tycker att p-boten är fel. Efter att du betalat kan du bestrida (överklaga) hos polisen som sedan handlägger ärendet. Om du får rätt efter att du överklagat, betalas pengarna tillbaka. Här finns den blankett du behöver om du vill bestrida din parkeringsbot.
Om du har ställt bilen så att den hindrar trafiken eller utgör en trafikfara kan den flyttas. Här kan du läsa mer om flyttning av bilar.
Parkeringsnorm
Kontakta oss
Projektledare för hållbara transporter
- Ring via Kontaktcenter
- 0413-620 00
- kommunen@eslov.se
Öppettider
- Telefonen är öppen vardagar kl. 8–16.30